Hoppa till innehåll
Anime.se

Mat kultur. Posta ditt favorit recept här.


Gafvert
 Share

Rekommenderade inlägg

Den enda någonlunda japanska mat jag kan laga är nudlar :blush: :(

 

Här har ni mitt favorit recept på ramen:

 

Koka upp 3 deciliter vatten

 

Hacka lök, morötter och purjolök

 

Släng i nudlar (obrytna) och grönsakerna.

 

Koka tills vattnet är nästan borta med lock på.

 

Ta bort från spisen

 

Häll på det där pulvret man får med i och rör om.

 

Servera med Sojasås

 

Märket på nudlarna är Samyang och favorit smakerna är Spicy eller Mushroom. Märket på sojan är Blue Dragon Japanese Soyasause

 

Hoppas det smakar.

 

Föresten vet nån vad skillnaden på ramen och nudlar är eller är det bara språkproblem, det står faktisk ramen på paketet men jag säger nudlar så alla förstår vad jag menar. Har tänkt på att slänga i kött också men det är så dyrt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ett av mina favourit recept. Ser lite mysko ut men smakar underbart :D

 

Kyckling Domburi

 

4 portioner

 

5 dl rundkornigt ris

6 dl vatten

40 ml olja

200 g kycklingbröst, skurna i tunna skivor

2 medelstora lökar

80 ml extra vatten

80 ml japansk soja

40 ml mirin

1 tsk dashi korn

5 lättvispade ägg

2 nori blad

2 salladslökar, skurna i skivor

 

1. Skölj riset i ett durkslag med rinnande kallt vatten tills vattnet blir ogrumlat.

Lägg riset i en medelstor tjockbottnad gryta, häll på vattnet och koka upp på stark värme. Sätt på tättslutande lock och skruva ner så mycket som möjligt. Koka i 15 minuter. Skruva upp till mycket stark värme i 15-20 sekunder och lyft därefter grytan av spisen. Låt grytan stå i 12 minuter utan att lyfta av locket.

 

2. Hetta upp oljan i en stekpanna på mycket stark värme och stek kycklingen under omrörning tills den är gyllene och frasig. Ställ undan kycklingen. Hetta upp stekpannan igen och lägg i löken tills den börjar bli mjuk. Häll på den extra mängden vatten, soja, mirin och dashi-korn. Rör om så att dashi-kornen löser upp sig och koka upp buljongen. Koka tills löken blir mjuk.

 

3. Lägg tillbaka kyckling bitarna i stekpannan och häll på äggen. Rör om försiktigt så att äggen delar sig. Sjud under lock på mycket svag värme i 2-3 minuter eller tills äggen precis stelnat. Lyft pannan från spisen.

 

4. Rosta norin genom att hålla bladet över svag värme och vifta framoch tillbaka i 15 sekunder. Smula sönder i små bitar.

 

5. Lyft över riset till en lerskål och ös försiktigt kyckling och äggblandningen över riset och strö över nori. Garnera med salladslök.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det där måste jag testa nån gång, men mirin, dashi korn och nori blad kan bli svårt att få tag i hålan man bor i. Kanske har tur i nån av de Asiatiska specialistaffärerna. ;)

 

Å så måste jag införskaffa en tjockbottnad kastrull. :(

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det där måste jag testa nån gång, men mirin, dashi korn och nori blad kan bli svårt att få tag i hålan man bor i. Kanske har tur i nån av de Asiatiska specialistaffärerna. ;)

 

Å så måste jag införskaffa en tjockbottnad kastrull. :(

Var bor du? Här (Stockholm) är det inga större svårigheter att hitta de där grejorna.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...
Om du kollar min profil kan du se att jag bor i Gävle >:)

Nawwww! Stackars :D

 

Om jag säger Yakiniku så tror jag alla förstår. Jag älskar verkligen denna rätt.

 

Finns flera sätt att tillaga detta på vad jag vet? Aja, gott är det iaf :P

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

här är någon som jag äter flera gånger i veckan..dels är det gott och billigt..

 

 

stek en hamburgare..

koka makaroner

nu till det som gör det bättre..

ta en ca 200g krosade tomater

ca 100g ketchup...men helst tomatpure...

blanda det me lite organo och andra goda krydor...

 

lägg allt på en talrik...och servera med ett stort glas mjölk..

helt underbart...=)

 

(något annat jag brukar göra)

går och till närmaste pizzeria som säljer godast pizzor...och köp en och låt det smaka...=)

 

edit...det kanske inte är så mycket japanskt över det...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

här är någon som jag äter flera gånger i veckan..dels är det gott och billigt..

 

 

stek en hamburgare..

koka makaroner

nu till det som gör det bättre..

ta en ca 200g krosade tomater

ca 100g ketchup...men helst tomatpure...

blanda det me lite organo och andra goda krydor...

 

lägg allt på en talrik...och servera med ett stort glas mjölk..

helt underbart...=)

 

(något annat jag brukar göra)

går och till närmaste pizzeria som säljer godast pizzor...och köp en och låt det smaka...=)

 

edit...det kanske inte är så mycket japanskt över det...

 

nä mer italienskt/amerikansk mat

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Här är en rätt jag själv kom på..

 

Tabaskoris..

 

Ingredienser:

 

Tabasko...(smaksak hur mycket man har)

Ris (ta som vanlig ris)

 

Den är väldigt enkel att tillaga..

 

Koka riset efter vanligt recept (det på förpackningen)

När riset är klart så häller ni i tabaskon ^^ Låt riset suga upp all tabasko.. Servera till annan kryddstark mat....

Drick inte mjölk till... Det förstör smaken...

 

enjoy!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Sushi är riktigt gott. Hyfsat enkelt att göra själv... Jag har bara lärt mig göra maki-rullar än. Fixa bara en bambumatta att rulla med, nori-blad, wasabi (ett måste!), sesamfrön och sushiris.

 

Sen är det bra att ha fyllning också: Jag brukar köra med lax, gurka, surumisticks (eller crabfish) och japansk omelett.

 

Brukar finnas bra recept på förpackningarna till riset och nori-bladen.

 

Är det nån som har förslag på fler fyllningar eller liknande?

 

Dessutom har jag undrat ett tag vad det är för grönsak i tunna skivor inlagd i vinäger som brukar serveras till... nån som vet?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Superenkel grönt-te glass!

 

- Vaniljglass

 

- Grönt te pulver

 

Ta ut vaniljglassen och vänta tills den har smält mycket, rör då i grönt te pulvret. Ha i koppar/muggar. Låt stå i frysen ett tag

 

EDIT: Bara jag nästan som gillar glassen, let me know om det finns fler därute XP

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...